line decor


 
 
 
 
 
 

Een selectie van een aantal activiteiten en gebeurtenissen

Oude Begraafplaats in het Reformatorisch Dagblad
In het Reformatorisch Dagblad stond onlangs een artikel over de Oude Begraafplaats door René Zeeman m.m.v. ons lid Jan Veerman. Klik hier om het artikel te bekijken.

Terugblik jubileumviering
In een overvol Visnet werd op 21 november het 40 jarig jubileum gevierd voor de leden. Naast de open avond op 8 november was dit wederop een succes. Allereerst voerde Wendy van Noppen het woord waarin zij in vogelvlucht de geschiedenis van de Historische Kring belichtte.
De avond werd verder in een informele sfeer voortgezet, waarin vele bekenden elkaar konden ontmoeten onder het genot van een hapje en een drankje. Al met al kunnen we terugblikken op een geslaagde jubileumviering van onze vereniging.
Wie nog willen nagenieten van deze avond kunnen terugkijken door op de afbeelding te klikken.


Huizer Insigne voor Wendy van Noppen

Loco-burgemeester Roland Boom heeft op de jubileumavond ter gelegenheid vanhet40 jarig bestaan het Huizer Insigne uitgereikt aan Wendy van Noppen.
Ze is een betrokken lid vanaf het eerste uur en al jaren hoofdredacteur van het kwartaalblad van De Ratel.

Dagtocht Veenmuseum Vriezenveen
Het Veenmuseum in Vriezenveen heeft als onderwerp het wonen en werken in het veen tussen 1850 en 1950. Op 25 augustus 2018 was dit museum het doel van de jaarlijkse dagtocht. Na een boeiende rondleiding volgde een rondrit over een veldspoorbaan over het ruim opgezette buitenterrein van het museum met diverse stops. O.a. langs een veenput, plaggenhutten, een stoommachine en een boerderij. Na een voortreffelijk lunch in de nabijgelegen Johanneshoeve konden de deelnemers nog zelf een attractie in de omgeving bezoeken of huiswaarts keren..

Wandeling over landgoed Oud Bussem

De Historische Kring Huizen heeft samen met SAS, dat voor Nederland haar hoofdvestiging op Oud Bussem heeft op vrijdag 15 juni 2018, een wandeling over het landgoed georganiseerd. Een 25- tal deelnemers konden genieten van het prachtige terrein met het landhuis. De heer Jan Loggen, medewerker van SAS, vertelde eerst alles over het landhuis. Meer...


Bezoek hofstede Oud Bussem
Vrijdag 13 april 2018 brachten een aantal leden een bezoek aan de Hofstede Oud Bussem, het prachtige gebouw aan de Flevolaan waar nu de Strengholt groep gehuisvest is. In een boeiende rondleiding konden we binnen en buiten kennismaken met dit bijzondere en zijn historie, Meer...

“De Burgemeesters van Huizen, 1813-2017”

Op een feestelijke bijeenkomst op 1 november 2017 in het gemeentehuis is het 1e exemplaar van het boek “De Burgemeesters van Huizen, 1813-2017” aangeboden aan de die dag formeel aftredende burgemeester van Huizen, de heer A. Ph. Hertog.

Het boek is geschreven door de heer J.W. Meijerman en behandelt de 18 Huizer burgemeesters vanaf 1813. Met focus op hun persoon, afkomst en gezin, op hun loopbaan en op de belangrijkste gebeurtenissen tijdens hun ambtsperiode in Huizen, worden de burgemeesters in de context van hun tijd geplaatst.
Het is zowel een fraai kijkboek met veel foto’s en kaarten, als een boeiende historische beschrijving van deze dynamische periode van ruim 200 jaar.
Willem Meijerman is erin geslaagd een kijk-, lees- en naslagwerk te maken dat bij iedereen met belangstelling voor de historie van Huizen.

Dagtocht Broek in Waterland

De jaarlijkse dagtocht voerde Op zaterdag 26 augustus 2018 naar Broek in Waterland. Een goed verzorgde activiteit met ’s morgens een bezoek aan het prachtige dorp, een lunch in de kerk en een boeiende boottocht in de omgeving. Mede door het mooie weer was dit een succesvolle dag.

Historische Kring ontvangt cheque van € 10.500 van het RABO Coöperatiefonds
Tijdens een door de Rabobank Gooi en Vechtstreek groots opgezette avond in het Spant ontving de Historische Kring Huizen een symbolische cheque van € 10.500,- van het Coöperatiefonds van de Rabobank. Het bedrag is bedoeld als belangrijke bijdrage voor het op € 18.000 ingeschatte project van de Historische Kring om haar historisch archief te moderniseren en toegankelijker te maken voor het publiek. Het project omvat onder meer het digitaliseren van bestaand archiefmateriaal.

Wandeling over landgoed Oud Naarden
Regelmatig organiseert de Historische Kring onder leiding van een gids een wandeling over voormalig Landgoed Oud Naarden. Het is een prachtig gebied, rijk aan natuurschoon en de gids laat de sporen zien van de vroegere bestemming van het terrein. Meer....

Gevelstenen in Huizen
Vrijdag 18 december 2015 is het nieuwste boek gepresenteerd van de Historische Kring in het Huizer Museum. De titel is “Gevelstenen in Huizen”. De auteurs zijn Sandra Scholtz-Bunschoten en Henk Schipper. Het is een boek geworden met veel foto’s en wetenswaardigheden over Huizen. Het boek is uit enthousiasme geboren. De auteurs zijn vrijwilligers bij het archief van de Historische Kring. Zij begonnen foto’s van gevelstenen en eerste-stenen te verzamelen en daarbij de informatie over de achtergronden van de stenen. De verzameling werd zo belangwekkend dat de Historische Kring besloot het te publiceren. Lees het artikel in de Huizer Courant

Woordenboek Huizer Dialect
Op vrijdag 9 oktober 2015 zijn op het gemeentehuis van Huizen de eerste exmplaren overhandig van het Woordenboek Huizer Dialect. Als eerste mocht de heer Eddy Bunschoten als voorzitter van de hoofdsponsor de Kringloopwinkel Huizen het boek in ontvangst nemen.  Vervolgens kregen de wethouders Gerrit Pas en Jannie Bakker als vertegenwoordigers van de gemeente Huizen ieder een exemplaar van het boek.
Meer....

Interview voorzitter
Sinds 2015 heeft de Historische Kring Huizen een nieuwe voorzitter, de heer Ewoud Doyer. Doyer vindt het een uitdaging om voorzitter van de Historische Kring te zijn.
Lees het hele interview zoals dat in de Huizer Courant van donderdag 25 juni 2015 is gepubliceerd.
Beluister ook het interview met Radio 6 FM dat op 12 september 2015 is uitgezonden.

Sporen uit het verleden.
Een twee uur durende fietsexcursie langs sporen uit het verleden in de omgeving van Huizen. O.a.zien we de restanten van loopgraven uit de 1e Wereldoorlog, sporen van een sterrenbos, de grafheuvel in het Bikbergerbos en nog veel meer.
Meer....

Basisschool bezoekt oorlogsgraven
Op 14 mei was groep 8c van basisschool ‘de Springplank’ op bezoek bij de Oude begraafplaats. Op school hadden de leerlingen zich verdiept over de 2e Wereldoorlog in Huizen. Bij het graf van de 3 gefusilleerden heeft Jan Rebel ze het verhaal verteld van de noodlottige afloop van de actie van deze verzetsmensen. Bij het oorlogsmonument lichtte hij e.e.a. toe aan de hand van de namenlijst en werd een bezoek gebracht aan de toren van de Oude kerk om daar te kunnen laten zien hoe op de zoldering van de kerk onderduikers zich verstopt hadden.
Op deze manier kwam voor de kinderen op deze morgen het gebeuren van de 2e Wereldoorlog in Huizen een beetje dichterbij.


Bijzondere Vikingring gevonden in het Gooi
Marc Eybers uit Bussum heeft op een akker in de gemeente Huizen een deel van een gouden Vikingring gevonden. De datering is van ongeveer 800-1000 na Christus. Ook werd er een Merovingische fibula - een mantelspeld - gevonden.
Meer....


Het Amsterdam van de VOC
Lees het verslag van de boeiende excursies onder leiding van een gids op
3 en 9 september 2011 georganiseerd door de Historische Kring Huizen.


D66 zet vrijwilligers klederdrachtgroep
in het zonnetje
In het kader van Valentijnsdag heeft de afdeling van D66 in Huizen op Valentijnsdag 2011 een taart aangeboden aan vier in klederdracht gestoken vertegenwoordigers van de Klederdrachtgroep.
Meer ....

"De Zaanse Schans".         
Een verslag van het bezoek aan de Zaanse Schans op zaterdag 2 oktober 2010.
Meer .....       


Wandelen in de Amsterdamse binnenstad
Op zaterdag 6 juni 2009 ontmoeten een twintig-tal Kringleden elkaar op  Centraal Station in het sfeervolle 1e klas restaurant. Met onze gidsen Martin Ribbens en Martin Döbelman genieten wij van koffie en bijzonder lekker gebak. Gevoed en gelaafd beginnen wij in twee groepen aan een ruim twee uur durende wandeling.          
Meer .....       


Presentatie "de HZ 45 weer thuis"
Dinsdagavond 25 november 2008 werd het nieuwste boek uitgegeven door de Historische Kring Huizen gepresenteerd.
Meer ..... Excursie naar Zuiderzeemuseum
Zaterdag 6 september 2008, een mooie zonnige dag, gaan we een deel met de trein en de rest per auto naar het beginpunt van het pontje naar het buitenmuseum. Daar vertrekken we om 10.30 uur, waar we een kwartiertje later aankomen. Van daar lopen we het museumrestaurant "Het Amsterdamse Huis"voor de koffie met wat lekkers erbij.
Daar voegt ook onze gids zich bij ons, en begint de rondleiding over het grootste gedeelte van het museumterrein.

Meer .....


Archeologie vanuit de lucht
Op de ledenavond van dinsdag 4 maart 2008 gaf mw. dr. Willy H. Metz,  medewerker van het Amsterdams archeologisch Centrum van de Universiteit van Amsterdam, een uiteenzetting over de archeologie van Het Gooi en het belang van luchtfoto’s bij archeologisch onderzoek.
Meer .....


Excursie naar Urk
Met  licht bewolkt en nevelig weer vetrokken we op 22 september 2007 uit Huizen. Bij de afslag Nagele / Urk brak de zon door. En ruim voor 10 uur waren we allemaal bij het restaurant "Het Achterhuis".
We werden we begroet door onze gids.
Meer .....