Back to Top

Activiteiten

HKH avond met onderduiker Leo Vis en voorstelling 'Albertje'

Datum
do 11 mei 2023 20:00 - 22:30
Locatie
Nieuwe Kerk
Url
inschrijfformulier

Beschrijving

De HKH schenkt in de tweede week van mei 2023 aandacht aan de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog in Huizen. Meld u aan voor deze avond,  klik hier. 

Aanvang 20:00 uur, inloop vanaf 19:30.

De nu 92-jarige Leo Vis komt op uitnodiging naar Nederland. De Holocaust-overlever vertelt over zijn levens- en oorlogservaringen, ingeleid door historicus Anton Kos (kleinneef van Leo’s onderduikouders).

Leo werd in 1930 geboren te Amsterdam. Hij woonde in 1940 in Bussum en dook in 1942 onder in Blaricum. Leo verkaste in oktober 1942 naar Huize Senang aan de Nieuwe Bussummerweg 151 in Huizen. In de lente 1943 vluchtte hij en zijn mede-onderduikers naar De Hoeve aan de Hein Keverweg 1 in Laren. Eind september werd dat adres verraden. 30 onderduikers werden weggevoerd, eerst naar Haarlem, later naar de Hollandse Schouwburg in Amsterdam. Leo ontkwam daarna aan deportatie door uit de trein te springen. Via Amsterdamse bekenden kreeg hij onderdak bij het gezin Gooijer-Kos op Zeeweg 42. ‘Theo’, zoals zijn onder-duikouders hem uit veiligheidsredenen noemden, bleef daar tot het einde van de oorlog.
Op datzelfde adres en in het achterliggende nummer 34 (Lammert en Nellie Westland) doken later ook zijn ouders en zusje onder. Leo’s jongere broer zat elders ondergedoken. Het hele gezin Vis-de Paauw heeft de oorlog overleefd.
De band tussen Leo en de familie Gooijer-Kos is nog steeds hecht. Op Leo’s initiatief zijn Cornelis Jan Gooijer (1917-1990) en Albertje Kos (1920-2015) door Yad Vashem onderscheiden voor hun moed.

In 1999 heeft Leo het door Paul Schneiders geschreven boekje "Gebeurtenissen uit de Oorlog" uitgegeven, waarin Albertje Gooijer-Kos vertelt over wat er in de oorlogsjaren op en rond Zeeweg 42 gebeurde.
Het toneelstuk 'Albertje' geschreven door Johan Verheij voor de Theaterroute Huizen is hierop gebaseerd en wordt voor u uitgevoerd.

Na de oorlog ging Leo weer naar school en emigreerde in 1954 naar de USA waar hij zijn militaire dienst vervulde en o.a. naar Duitsland werd uitgezonden. Later emigreerde hij naar Canada (Toronto). Hij is tot op de dag van vandaag een actief en veelgevraagd spreker voor het Simon Wiesenthal Center.

Leo is ook aanwezig bij het op 4 mei uitkomen van het boek dat hij samen met de historicus Aaldrik Hermans geschreven heeft. Dit focust op zijn onderduik verstrekker Ies Bleekrode, in Huizen en Laren, inclusief veel achtergrond informatie over o.a. de Huizer verzetsmensen Jan van Reijendam en distributie ambtenaar Jan Kappelhof, die een belangrijke ondersteunende rol hebben gehad.
Het boek “Ies Bleekrode en zijn 32 joodse onderduikers” is voor €29,95 te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of zolang de voorraad strekt te koop op 11 mei.

 


Locatie informatie

Nieuwe Kerk

Straat
Brede Englaan 28
Plaats
1272 GS Huizen
Land
Nederland